Imaginario

PŘEDPROSTOR ŠKOL V SOBĚSLAVI

         
Předprostor škol vnímáme jako prostředí věnované především dětem, potažmo studentům. Je to prostor pro ně všechny společný a zároveň v něm každý má své vlastní místo. Důležitá je jasná hierarchie ploch, způsob jejich členění, přívětivost materiálového řešení i ekologická udržitelnost.
           

PROJEKT

Veřejný prostor

MÍSTO

Soběslav (ČR)

AUTOR

Ing. Andrea Junková

OTA atelier

KLIENT

Město Soběslav

FÁZE

Realizováno

ROK

2016-2021

Prostor je řešen provozně tak, aby bylo možné všude projít a zároveň, aby byly zjevně odlišitelné pěší a motorové trasy. V rámci celého prostoru však nesmí vzniknout jediný obrubník, aby nebyla porušena jeho cenná jednolitost. Vnitřně je řešené území rozděleno na několik příčných “pásů”, přičemž každý pás má určenou jasnou funkci a k ní se pojí konkrétní materiál. Dlážděné pásy navazující na vstupy jsou dílčími předprostory a jsou kolmo napojené na městský chodník. Dalšími příčnými pásy jsou obslužná komunikace vedoucí k parkovišti; travnatý pás s vzrostlou lípou; nebo pás kamenného koberce se skupinou stromů sloužící jako oddělovací a vsakovací plocha. Změkčení prostoru, úlohu detailu a hravého prvku mají nepravidelné ovály “položené” přes geometrii, jež jsou promítnuté do zkratek a areálového nábytku. V těchto prvcích se sem dostává barva, křivolakost, lidské měřítko a kreativita. Nepravidelné tvary prvků mobiliáře dohromady navozují dojem pohybu, motivují ke každodennímu využití.
Vzhledem k jasné typologii ploch a způsobu jejich využití se v celém areálu vyskytuje pouze 6 materiálů – kamenná dlažba, kamenný koberec/štěrk, asfalt, bílý beton, dřevo a vegetace. Díky tomu působí plocha čistě, přehledně a moderně. Zásadním podpořením těchto vlastností je důsledné používání kmenových tvarů dřevin, které v podobě alejí a menších skupin zútulňují své okolí aniž by opticky vstupovali do obývaného horizontu. V neposlední řadě je pak předprostor dovybaven venkovními stolky, veřejným osvětlením nebo odpadkovými koši.