Imaginario

TAK TROCHU INDUSTRIÁLNÍ ZAHRADA

         
Koncept zahrady vychází z místní krajiny a jejího bezprostředního okolí. Jedná se o propojení minimalistického designu domu s industriální náladou sousedního železničního koridoru. Tento námět se vtiskl do zahrady a vytváří kontrast vzhledu měkkého – tvrdého a formálního – organického nebo čistého a rezavého.. které je zabalené do jemné kvetoucí vegetace.
           

PROJEKT

Rodinná zahrada

MÍSTO

Libice nad Cidlinou (ČR)

AUTOR

Ing. Andrea Junková

KLIENT

Soukromá osoba

FÁZE

Realizováno

ROK

2018

Tento design vytváří jedinečnou náladu soukromé industriální zahrady. Prvky blíže k domu jsou více formálnější a jemnější – trvalkové záhony, trávník s grafikou z ocelových nosníků a betonové nášlapy.
Naopak prvky v kontaktu s okolní krajinou jsou více organické a industriální – květnatá louka, ocelový altán a zeleninová zahrada. Jako formální materiál je použit čistý beton a naopak černá ocel jako neformální. Charakter vegetačních záhonů v sobě také skrývá pointu konceptu. Intenzivně růžové trvalky jsou použity v kontrastu se stříbrnými bodláky a zlatavými trávami. Celkově jde o to, přijmout železnici v sousedství a zakomponovat ji. Předzahrádka je navržena tak, aby byla maximálně komfortní. Příjezdová cesta je dlážděná betonovou dlažbou a ohraničena lineárním záhonem podél cesty. betonová cesta vedoucí do dvorku a hlavní zahrady je napojena na vstupní cestu. Pokračující předzahrádka je situována u cesty z betonových desek a má okrasnou funkci. Jsou zde kruhové záhony a rozkvetlé ovocné stromy, které upoutají pohledy a eliminují výhled do rodinné zahrady. Dlouhý zadní záhon začíná také v předzahrádce (pod ořešákem). Jedná se pouze o okrasnou zahradu pro příjemnější výhled z domu. Jsou zde vysázeny vysoké kvetoucí stromy a rostliny pro stín. Vytváří tak nezaměnitelně rozkvetlou zadní část rodinné zahrady. Hlavní neboli rodinná zahrada je rozdělena na čtyři části – dvorek, herna, přírodní a produkční zahrada. Dvůr je nejformálnější částí zahrady. Je zde jemná grafika v trávníku vytvořená z válcovaných ocelových trámů a nízké trvalkové záhony s rozkvetlými květinami, skrz vede betonová cesta z domu do bazénu. Zahrada na hraní navazuje na dvůr. Je propojena trávníkem a záhony. Nachází se zde trampolína, dětský domeček nebo altán. Zeleninová zahrádka se nachází vedle zahrádky na hraní. Odděluje ji jedlý záhon s malinami. Záhony pro zeleninu a bylinky jsou řešeny jako betonové skruže vyplněné zeminou. Je elegantní na údržbu a velmi efektní na pohled. Za všemi těmito intenzivními zahradními částmi je přírodní zahrada, jejíž součástí je louka a ovocný sad.